Hoe succesvol certificeren met BREEAM?

Wanneer zet men de eerste processtappen in het BREEAM proces? En hoe rondt het ontwerpteam de verschillende fases af? Lees verder in dit vijf stappenplan hoe je dit doet.

Zet de eerste stappen al in het schetsontwerp.

Het is belangrijk dat in een schetsontwerp de duurzaamheidsambities worden vastgelegd in een programma van eisen op hoofdlijn en voorgelegd aan een professional met ervaring met het certificeren met BREEAM. Hij of zij kan dan aangeven welke processtappen er in een vroeg voorontwerp genomen moeten worden om geen onnodig puntverlies aan het begin op te lopen. Bij welke credits dit belangrijk download hier het processchema.

Link: Proces-model

Het voorontwerp volledig en gecontroleerd doorlopen.

Bij nieuwbouw vanaf ambitie BREEAM excellent is het sterk aan te bevelen in het voorontwerp een duurzaamheidsmanager aan te stellen. Hij of zij zal samen met de belanghebbenden van het gebouw en het ontwerpteam ervoor zorgen dat in het voorontwerp de benodigd BREEAM eisen op de agenda worden gezet. Op basis van deze risicodialogen en de bevestiging van de diverse haalbaarheidsstudies zal het voorontwerp worden afgerond met een gedetailleerd Programma van Eisen. Het initiëren van het Programma van Eisen is de tweede stap in het certificeringsproces en dient als blauwdruk voor de uitwerking in het definitief ontwerp.

Inzicht geeft uitzicht in de fase van definitief ontwerp.

Tijdens de definitief ontwerp fase zullen de eerste stappen moeten worden gezet om de bewijslast te verzamelen voor het ontwerpdossier met als doel het behalen van het ontwerpcertificaat. De ontwerpteamleden zullen vanuit de kaders van het PvE en binnen de voorwaarden van de duurzaamheidsmanager de bewijslast aan de BREEAM Expert aanleveren. De BREEAM Expert zal op zijn beurt in samenspraak met de Assessor het ontwerpdossier toetsen of er voldaan is aan de eisen uit de BREEAM beoordelingsrichtlijn. Het is belangrijk in de derde stap inzichtelijk te hebben welke documenten voor het ontwerpdossier gaan worden aangeleverd.

De voorbereiding is het halve werk.

Het is belangrijk de uitvoerende partij(en) al voor de start van de fysieke uitvoering te betrekken bij de duurzaamheidsambities welke in het definitief ontwerp en technisch ontwerp zijn opgenomen. Er wordt namelijk een prestatie van hem of haar verwacht waar een voorbereiding aan vooraf moet gaan. De duurzaamheidsmanager en/of BREEAM Expert zullen de uitvoerende partijen in een kick-off gesprek meenemen in het ontwerpdossier zodat de werkvoorbereiding hierop kan worden afgestemd.

Uitvoeringsbegeleiding is aan te bevelen.

De uitvoerende partijen gaan aan de slag met het BREEAM uitvoeringsontwerp en met een ontwerpdossier inclusief het eventuele al behaalde ontwerpcertificaat. Het is aan te bevelen uitvoeringsbegeleiding te organiseren bij voorkeur door een partij uit het ontwerpteam, bijvoorbeeld door de duurzaamheidsmanager of installatie adviseur. Dit heeft als voordeel dat de partij de achtergrond van de duurzaamheidsmaatregelen kent en de situatie kan overzien wanneer een uitvoerende partij een verandering aan wil brengen.

De eindsprint inzetten.

Net als bij het ontwerpcertificaat zal het opleverdossier op basis van het ontwerpdossier verder moeten worden aangevuld of moeten worden verrijkt met uitvoeringsdocumenten en as-built informatie. Onder regie van de duurzaamheidsmanager gaat de BREEAM Expert in gesprek met de uitvoerende partijen over wat voldoende robuust bewijsmateriaal is. Zie voor meer informatie hierover de BREEAM beoordelingsrichtlijn: 4.3 Robuustheid van bewijsmateriaal – BREEAM-NL richtlijn.

De duurzaamheidsmanager zal via de uitvoeringsbegeleiding de voortgang in kaart brengen en bij afwijking alternatieve paden voorstellen. Tenslotte controleert de BREEAM Expert op basis van de uitvoeringsdocumenten en as-built informatie in overleg met de assessor het opleverdossier om in te dienen bij de Dutch Green Building Council (DGBC). Na een kwaliteitscontrole ronde zal de DGBC het certificaat uitgeven.