Tegelijk met de introductie van de BENG eisen is er sinds 01 januari 2021 ook een nieuwe BREEAM 2020 richtlijn die voorsorteert op de doelen die in het klimaatakkoord van Parijs (en opnieuw in Glasgow) zijn afgesproken. Ambitie Excellent, ‘best practise’ is het certificeringsniveau wat de overheid ziet als Paris-Proof en komt hierdoor in aanmerking voor de MIA/Vamil subsidie. Om de klimaatdoelen te behalen heeft de BREEAM-NL 2020 richtlijn een grondige metamorfose ondergaan in vergelijking met zijn voorganger, de 2014 versie.
Dit zijn de belangrijkste punten waarop de BREEAM 2020 richtlijn is herzien:
✔️ Om in aanmerking te komen voor een gecertificeerd ‘best practise’ gebouw, moet ten opzichte van de referentiewaarde, minimaal 60% verbeterd worden op de BENG-2 eis. Daarnaast moeten er passieve energietechnieken worden toegepast.
✔️ Er zijn nieuwe credits en aanvullende criteria-eisen geïntroduceerd. Credits die gaan over de onderwerpen zoals losmaakbaarheid, biophilic design, klimaatadaptatie zijn toegevoegd.
✔️ Andere zaken zoals materialen paspoort, introductie duurzaamheidsmanager en commissioning gebouwschil zijn nieuw of een aanvulling op een bestaande credit.
✔️ Een deel van de verzwaring zit in de introductie van de ‘minimaal vereisten’. Deze criteria-eisen die verplicht in het project moeten zitten om überhaupt voor certificering in aanmerking te komen.
✔️ Een uitbreiding op ander vlak is de benodigde hoeveel bewijslast. Meer en ander soortige bewijslast is benodigd. Hiervoor zijn een aantal principes zijn opgesteld om dit te realiseren .
✔️ Er zijn de projecttypen toegevoegd waardoor het mogelijk is om alleen het CASCO certificeren of ook huurdersmaatregelen mee te nemen in de certificering.
✔️ Grootschalige renovatie projecten is beperkter onderdeel van de BREEAM 2020-richtlijn. Hiervoor is een separate richtlijn in opkomst;
✔️ Woningen zijn geen onderdeel meer van de BREEAM 2020-richtlijn. Hiervoor is een separate richtlijn in opkomst.
✔️ Het totaal aantal criteria-eisen zijn nagenoeg gelijk gebleven. De credits zijn gecombineerd met andere credits waardoor de weging veranderd is.
✔️ De credit nummering is veranderd en meer aangesloten op de internationale keurmerken van de Engelse organisatie BRE Global (Building Research Establishment Global).
✔️ De weging per categorie is verschoven naar de categorie gezondheid waarmee een sterkere aansluiting is gevonden met de WELL Building Standard, versie 2.
Het combineren van deze twee richtlijnen is een krachtig instrument om in uw gebouw in te zetten, vraag ons naar de mogelijkheden.
Een verdere verdieping in de veranderingen op het niveau van de credits en criteria-eisen, vraag ons de white-paper over BREEAM 2020.
Met de Glasgow top in ons achterhoofd, is BREEAM richtlijn 2020 helemaal voorgesorteerd op het behalen van de klimaatdoelen van 2050. De Dutch Green Building Council (DGBC) heeft met de nieuwe richtlijn een flinke stap gezet om de markt te stimuleren om de gebouwde omgeving verder te verduurzamen, met de gezondheid van mensen als top prioriteit.